Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

Borgund VGS > Nyheter > Frikort og skattekort til ungdom

Frikort og skattekort til ungdom

I midten av desember ble skattekortene sendt ut til Midt-Norge. Frikort blir imidlertid ikke sendt ut, men må bestilles.

Du kan bestille det på nett eller via SMS. Kommer du til å tjene under 39 950 kroner, skal du ha frikort. Kommer du til å tjene mer, må du be om å få vanlig skattekort.

Frikort

Med frikort kan du tjene opp til 39 950 kroner uten å betale skatt. Vær klar over at i fribeløpet inngår all skattepliktig lønn, sykepenger, feriepenger, fri kost og losji. Husk å regne med feriepengene du får utbetalt i år. Det gjelder både feriepenger du tjente opp i fjor og som blir utbetalt i år, og feriepenger du får utbetalt hvis du slutter i jobben i år.

Bestiller du frikort på nett, taster du bare inn fødselsnummeret ditt, så får du frikortet i posten.
Du kan også bestille via SMS: Send FRIKORT (mellomrom) fødselsnummer (11 siffer) til 02111. F.eks.: FRIKORT 03116300331
Hittil i år har 3 740 ungdommer mellom 13 og 18 år bestilt frikort med SMS. I hele fjor var det til sammen 12 268.
Frikortfilm på YouTube
www.youtube.com/watch?v=HC3pck-FJRk

Skattekort

Tror du at du kommer til å tjene mer enn fribeløpet? Da må du endre skattekortet ditt med MinID her, og et nytt vanlig skattekort sendes i posten.

Har du begynt året med frikort, vil du nå få et skattekort med tilsvarende høyere skattetrekk på resten av inntekten din.

Hvis du ikke leverer nytt skattekort når fribeløpet er brukt opp, skal arbeidsgiveren trekke 50 prosent skatt av inntekten som går over 39 950 kroner.

Husk at du alltid skal levere skattekortet til arbeidsgiver og at du får det tilbake når du slutter. Har du frikort, sjekk at arbeidsgiver har skrevet hvor lenge du har jobbet der og det du har fått utbetalt på baksiden av skattekortet.

Film vedrørende skattekortbestilling: www.youtube.com/watch?v=q4HY4KAp4rc

For mer informasjon om skatt, rettigheter og plikter som arbeidstaker og så videre, besøk www.spleiselaget.no.