Borgund VGS > Nyheter > Tekstilseminar

Tekstilseminar

Tema: Design og tekstilfaga si framtid i ny struktur

Design og håndverkfaget er i forandring, og til neste skoleår vil det være to nye utdanningstilbod på Vg1;

1. Handverk, design og produktutvikling
  2. Frisør, interiør, blomster og eksponering

Borgund vgs inviterte derfor til fagseminar, der tema var Design og tekstilfaga si framtid i ny struktur, sett i lys av næringens behov for framtidig kompetanse. Bevaring - Innovasjon, kva skal det satsas på og kor går vegen vidare. Kva er fagbrev verdt i dag og kor høgt henger dette i bransjen?

Det var 28 tilreisande frå andre skoler i landet, og dei kom frå 11 andre vidaregåande skolar med same linje. Totalt var vi 60 stk som deltok, inklusiv 11 representantar frå ulike tekstil firma i fylket vårt og 2 frå vårt opplæringskontor. Her var også 10 elever og 1 lærling som er ferdig på Slettvoll og 1 som er lærling i dag.

Fredagen var vi på besøk på Ekornes AS, for å stifte nærare kjennskap med ulike teknologiske produksjonsmidlar som brukast i moderne tekstilindustri og på Amatec AS som presenterte ulike programvare og utstyr som brukes i ein design og produksjonsprosess. På ettermiddagen var det dialogkafe med tema danning og holdningar. Som ein del av overordna del av læreplanverket er prinsipp for læring, utvikling og danning ein del av føreskrifter som skal prege all grunnopplæring. Den skal tydeleggjer skolens og lærebedriftenes ansvar

På laurdag var det foredrag om Norsk moteindustri - behov i eit framtidig perspektiv + Teknologi og innovasjon i moteindustrien. Vi hadde også eit besøk av Opplæringskontoret for møbel-, tre- og mekanisk industri, som informerte om kva det vil sei å være lærling i industrisømfaget.

Vg2 Restaurant og matfag si elevbedrift stod for servering begge dagene

Ei oppsummering frå elevar som var til stades på seminaret:

Seminaret har vært svært lærerikt, oppdaget en ny verden i 3D strikking. Jeg kan tenke meg å se nærmere på dette faget etter hvert. Har oppdaget at det finnes et hav av muligheter innenfor Industri søm eller trikotasje. Mange muligheter i tekstilbransjen som en ikke tenkt på før nå. Svært mange fagområder inneholder mye teknologi og programmering. Noe som er interessant i hvert fall for meg som liker å arbeide med data. Ønsker å vite mer om mulighetene som eksisterer innenfor dette område.

Bransjen har vært tilstede å formidlet til oss at det er viktig å være god i matte, at de trenger mønsterkonstuktører, samt kunne lage gode tekniske beskrivelser av sammenføyningsteknikker og ha materialforståelse. Opplæringskontoret tar vare på oss i den forstand at de forstår at det er vanskelig å gå fra å være elev til det å gå inn i den voksnes verden med ansvar og plikter. De er der for å hjelpe oss på rett vei til å bli gode arbeidstakere å lære oss om det å være i arbeidslivet.

Det er ganske trist at faget er satt inn i en slags stereo type, at vi sammenlignes med en slags Kina produksjon, sydame er negativt ladet og vi oppfattes ofte som et annenrangs valg av fag. Ofte må vi argumenterer og forsvare valget vi har tatt fordi at mange ikke forstår kompleksiteten som ligger innenfor fagretningen. Selv om det er denne bransjen som sørger for at du har fancy klær å gå i, gode stoler å sitte i, dyne å ta på deg når du legger deg.

Tekstilseminar DH
Tekstilseminar DH 1