Borgund VGS > Utdanningstilbud > Yrkesfag > Restaurant og matfag > VG2 Kokk- og servitørfag

VG2 Kokk- og servitørfag

VG 2 kokk servitørfag
VG 2 kokk servitørfag2

Elevene får kunnskaper om mat og drikke, samt ferdig heter i ulike matlagingsmetoder. Videre skal eleven lære om matens betydning for helse, hygge, velvære og sosialt samkvem. Ernæringsmessig riktig kosthold, utnyttelse av ressursene og bevaring av miljøet.
Elevene får mye praktisk undervisning i kjøkken og i restaurant.

I løpet av året får elevene utplassering i bedrift som del av forberedelsene til å ta fagbrev som restaurant- eller institusjonskokk eller som servitør.

Noen elever vil kunne ta utplasseringsperioden sin i utlandet. (Se eget punkt om internasjonalisering)

Elevene tar også på seg praktiske selskapsjobber i løpet av skoleåret gjennom ungdomsbedrift/ungt entreprenørskap. Inntektene fra ungdomsbedrift har elvene de siste årene brukt til å dra på fagtur til utlandet. Krevende og utfordrende? Ja visst! Men også inspirerende og sammensveisende!

Etter VG 2 kokk- og servitørfag kan man gå ut i lære og ta fagbrev som

Kokk
Foruten å tilberede god mat må du kunne mye om planlegging, innkjøp, lagring, produksjon, kvalitetssikring, presentasjon og økonomi. Du må selvfølgelig også være i stand til å kommunisere med kolleger og gjester for å sikre at maten du lager fører til at gjestene trives og har lyst til å komme tilbake til din matlaging.

Arbeidsplassene som kokk er knyttet til kjøkkener på serveringssteder innenfor alt fra hurtigmat til gourmetrestauranter, fra hoteller og andre overnattingsbedrifter, turistskip, borerigger, handelsskip og fiskefartøyer til ferskvareavdelinger i dagligvarebutikker.

Institusjonskokk
Institusjonskokkfagets egenart ligger i å ivareta ansvaret for heldøgns forpleining over tid og produksjon av fullverdig mat til dem som trenger spesialkost.
Du skal kunne planlegge, produsere, distribuere og framby alle måltider en person trenger i løpet av et døgn. Mattilbudet skal oppfylle gjeldende ernæringsmessige kriterier, offentlige retningslinjer og den enkeltes behov. Du skal være i stand til å lage mat som gir positive opplevelser, til både friske og syke.

Som institusjonskokk kan du få jobb i private og offentlige institusjonskjøkken innen for eksempel helse- og sosialsektoren (sykehus, pleiehjem), skolevesenet, fengselsvesenet eller Forsvaret, på boligplattformer og i kantiner.

Servitør
En god servitør er restaurantens ansikt utad, og det er viktig at du er utadvendt, flink til å kommunisere og initiativrik.

En servitør må kunne omtrent like mye om mat, drikke og produksjon som kokken. Din jobb vil blant annet være å formidle informasjon om mat
og drikke til gjestene, for å sikre at de får en god opplevelse. Du skal også være i stand til å arrangere og gjennomføre forskjellige slags arrangementer i lokaler hvor det arrangeres selskaper, banketter, kurs og konferanser.

En servitør kan jobbe innenfor bar- og restaurantnæringen, på hoteller og andre overnattingssteder. Yrket preges av internasjonalisering, og du må kunne forholde deg til mennesker med andre språk og kulturbegreper på en måte som ivaretar kundenes ønske om gode opplevelser.