Hopp til innhold Hopp til hovedmeny

VG2 Matfag

VG 2 matfag
VG 2 matfag2

Etter fullført Vg2 Matfag kan du gå ut i lære innen ni ulike fagområder:

Bakerfaget
Konditorfaget
Butikkslakterfaget
Kjøttskjærefaget
Pølsemakerfaget
Slakterfaget
Industriell matproduksjon
Sjømatproduksjon
Sjømathandler

Alle disse utdanningsprogrammene gir deg store muligheter når det gjelder valg av arbeidssted, arbeidsmiljø, arbeidstid og med tanke på hvor i verden du vil jobbe.

De fleste fag vil være felles men du vil allerede på Vg2 velge fordypning innen det fagområdet du vil spesialisere deg innen.

Det vil være mye praktisk arbeid kombinert med teoretisk undervisning på skolen. I tillegg vil du få utplassering i bedrift. Noen elever vil kunne ta utplasseringsperioden sin i utlandet. (Se eget punkt om internasjonalisering)

Elevene tar også på seg ulike eksterne matlagingsjobber i løpet av skoleåret gjennom ungdomsbedrift/ungt entreprenørskap. Inntektene fra ungdomsbedrift har elvene de siste årene brukt til å dra på fagtur til utlandet. Krevende og utfordrende? Ja visst! Men også inspirerende og sammensveisende!

Baker
Som baker skal du kunne lage gjærdeig til brød, boller, loff, rundstykker og wienerbrød manuelt og med bruk av maskiner. Vurdere råvarepriser, kvalitet på råvarer og ferdige produkter samt beregne næringsinnhold i produktene. Vise i praksis at du kan utnytte råvarene på en økonomisk forsvarlig måte. Betjene, vedlikeholde og rengjøre moderne produksjonsutstyr. I de fleste bakerier og konditorier i dag produseres vanligvis både brød og konditorvarer. I større virksomheter er arbeidet mer basert på teknologi.

Som baker kan du få jobb i konditorier og bakerier. Arbeidsplasser finnes også på hoteller, restauranter og i andre storhusholdninger.

Konditor
Konditoren lager alle slags kaker og søte bakervarer som bløtkaker, konfekt, sjokoladekaker, kransekaker og konfekt- kaker. Konditoren lager også dekor og figurer i marsipan, sukker og sjokolade. Alt skal formes, pyntes og dekoreres pent, og en konditor må derfor være nøyaktig og litt kunstnerisk anlagt. Arbeidet består både i håndverk og maskinell produksjon. Du må også være i stand til å utnytte råvarene på en økonomisk forsvarlig måte og sette sammen lekre utstillinger av ferdige varer.

Som konditor kan du jobbe i spesial- forretninger, bakerier, ved storkjøkken og i restauranter.

Butikkslakter
Butikkslakteren har ansvar for kjøttproduktene i ferskvareavdelinger og kjøttforretninger. Kunnskap om kundebehandling og salg er derfor like viktig som kunnskap om kjøttproduktene.

Butikkslakteren arbeider på det viktige sisteleddet, hvor kjøttvarene overtas av forbrukeren. Butikkslakterfaget kan også omfatte ferdigmat, fisk, ost, grønt og bakervarer, med fokus på salg og kundebehandling. Sentrale arbeidsområder er

 • produksjon av kalde og varme ferdigretter, koldtbord og anretninger
 • grovdeling, finstykking og tilskjæring
 • pakking og eksponering av ulike produkter
 • personlig kundebehandling, salg
 • varebestillinger, mottaks- og svinnkontroll
 • bruk og vedlikehold av håndverktøy, maskiner og utstyr

 Butikkslakteren må ha inngående kunnskaper om hele verdikjeden fra bås til bord. Du må kunne arbeide hygienisk og nøyaktig. Butikkslakteren skal være kundens rådgiver.

Kjøttskjærer
Som kjøttskjærer vil du raskt, sikkert og nøyaktig kunne forvandle et digert kjøttstykke til ferdige stykningsdeler, biffer, fileter og beinfritt produksjonskjøtt. Arbeidet er for det meste manuelt, og kniven er det viktigste arbeidsredskapet.

Kjøttskjæreren overtar kjøttet etter at slakteren er ferdig med sin del av arbeidet. Kjøttskjærerens arbeidsområde stopper etter at det ferdig tilskårne kjøttet er veid, emballert og merket. Sentrale arbeidsområder er

 • mottak, innveiing og kontroll av hele skrotter
 • grovdeling av skrotter og tilskjæring til alle typer stykningsdeler, biffer og fileter
 • bruk og vedlikehold av håndverktøy, maskiner og utstyr
 • ivaretaking av hygiene i alle daglige gjøremål

 Som kjøttskjærer kan du få jobb i egne nedskjæringsanlegg som er spesialutrustet for stykking og nedskjæring av slakt.

Pølsemaker
En pølsemaker kan arbeide i håndverksbedrifter som produserer kjøttvarer for salg, eller hos de større og mindre industribedrifter som produserer hovedtyngden av de kjøttvarene som leveres til grossister, kjeder og større dagligvareforretninger og storhusholdninger.

Sentrale arbeidsområder er

 • produksjon av alle typer pølser og kjøttpålegg
 • produksjon av kaker, deiger og spesialprodukter med kjøtt som råstoff
 • produksjon av spekemat
 • tilskjæring og finstykking av kjøttråvarer
 • bruk og vedlikehold av håndverktøy, maskiner og utstyr

Slakter
Slaktere arbeider i slakterier eller andre virksomheter som driver slakting.

Det er slakteren som er første ledd i prosessen med å foredle kjøttet til ferdige produkter, og slakterens arbeid slutter ved den ferdige slakteskrotten opphengt på kjølerom. Slakteren må ha gode kunnskaper om kjøtt som råstoff og hvilke forhold i slakteprosessen som påvirker kvaliteten.
Industrialisering, moderne teknologi og strenge krav til matsikkerhet har medført en dynamisk utvikling av faget.

Fagarbeider industriell matproduksjon
Næringsmiddelindustrien er med sine omtrent 50000 ansatte landets nest største industri. Tungt manuelt arbeid har over tid blitt erstattet av avansert teknologi. Avansert produksjonsutstyr stiller strengere krav til høy kompetanse, og behovet for unge fagutdannede er derfor økende.

Som fagoperatør vil du kunne jobbe med alt fra produktutvikling til kvalitetssystemer for trygg matproduksjon. Du styrer produksjonslinjer med avansert teknologi og har ansvaret for laboratorieanalyser som skal ivareta mattrygghet.

Næringsmiddelindustrien er stor, og arbeidsmarkedet bærer preg av dette. Her kan du velge mellom en rekke spennede fogreininger med produksjon av alt fra sjokolade, øl, mineralvann, kornprodukter, vin, brennevin, iskrem til melkeprodukter, tobakk, hermetikk og salat, samt i 
videreforedling av kjøtt og fisk. Industrien går i retning av færre, større og mer spesialiserte produksjonsanlegg og trenger stadig nye fagutdannede.

Fagarbeider i sjømatindustrien
Fisk har dannet grunnlaget for liv og bosetning i Norge i historisk tid. Marin atvareproduksjon var tidligere et svært sesongbetont virke, men den senere tids moderniseringer og planmessige beskatninger har ført til at man nå kan jobbe i stabile, helårige jobber som sjømatindustrien. Næringen opplever dessuten stor vekst i eksporten av norsk sjømat.

Som ferdigutdannet vil du ha kjennskap til industriell og effektiv framstilling av både tradisjonelle fiskeprodukter som klippfisk, pillede reker, sild og makrell, men også til stadig vekslende internasjonale mattrender og teknologiske og bioteknologiske nyvinninger.

Sjømatbedrifter finnes over hele kysten, landet rundt. Det er også store muligheter for å jobbe i utlandet.

Sjømathandler
Den tradisjonelle sjømathandleren driver faghandel og håndverksmessig produksjon av sjømat til norske forbrukere, mens fiskegrossisten driver med eksport og sjømathandel til detaljister og storhusholdninger.

En sjømathandler må kunne presentere og selge produktene på en måte som sikrer god kvalitet og trygg mat, god utnyttelse av råvarene, god økonomi og tillit hos kundene. Dette krever fagarbeidere med gode og allsidige kunnskaper.

Som sjømathandler kan du jobbe i sjømatforretninger, i dagligvareforretninger og delikatesseforretninger. Du kan også jobbe innen engros og eksport, som begge er næringer i stadig blomstring.